Aplikácia AutoMobil pomôže s kontrolou tlaku v pneumatikách

1389

V aplikácii AutoMobil odteraz nájdete aj sekciu na uloženie informácie o doporučenom tlaku (pri prázdnom vozidle a pri jeho plnom zaťažení) pre každú sadu pneumatík, ktorú máte v aplikácii uloženú!

Prečo je dobré vedieť doporučený tlak?

SK1

Na čo má auto volant, kolesá alebo ručnú brzdu, to vie určite každý vodič. Avšak význam všetkých kontroliek, nadšene svietiacich na prístrojovom paneli, zostáva pre mnohých z nás tajomstvom.

S jednou z nich ste sa pravdepodobne už bližšie zoznámili. Ide o signalizáciu podhustených pneumatík. Aj keď sa to nezdá, jazda na zle nahustených pneumatikách so sebou nesie viaceré riziká.

Na podhustených kolesách sa totiž predlžuje brzdná dráha vozidla, dochádza ku rýchlejšiemu a väčšiemu opotrebovaniu pneumatík, stúpa spotreba paliva a vo všeobecnosti sa znižuje bezpečnosť jazdy.

Údaje o doporučenom tlaku v pneumatikách nájdete najčastejšie na stĺpiku dverí alebo zvnútra na kryte palivovej nádrže. Ale poznáte to: nespomeniete si na to akurát v tom najnevhodnejšom čase, keď sa práve ponáhľate, prípadne ste auto požičali niekomu blízkemu.

Všetko prehľadne a pohromade v aplikácii AutoMobil

Zadajte si do aplikácie doporučený tlak pre každú sadu pneumatík, ktorú používate na Vašom vozidle a majte tak tieto hodnoty vždy po ruke. Bude sa Vám to hodiť nielen pri sezónnej výmene pneumatík, ale aj pri kontrole tlaku, ktorú je potrebné vykonávať priebežne a najmä pred každou dlhšou jazdou alebo po nej.

Nie ste na to sami

Správne nahustená pneumatika je jedným zo základných predpokladov pre bezpečnú jazdu a hodnota tlaku v pneumatikách by sa rozhodne nemala podceňovať. Používajte preto aplikáciu AutoMobil a majte istotu, že nie ste na stráženie tlaku sami.

SK2   SK3

Kde hľadať?

Správny tlak v pneumatikách závisí od typu pneumatík, ich rozmerov a veľkosti zaťaženia vozidla (bežná prevádzka / plné zaťaženie). Pre väčšinu osobných vozidiel a bežné zaťaženie sa pohybuje okolo 2,3 bar (230 kPa). Doporučené hodnoty tlaku pneumatík nájdete v manuále výrobcu vozidla, na informačnom štítku na vozidle (napr. zvnútra na kryte nádrže), prípadne na internete – napr. TU.

Vedeli ste, že…?

Teplota vzduchu ovplyvňuje tlak. Hodnoty tlaku, doporučené výrobcom, platia pre teplotu vzduchu 20 °C. Pokiaľ je aktuálna teplota výrazne odlišná, je vhodné tlak upraviť. Čím chladnejší je vzduch, tým nižší je tlak v pneumatike. A naopak. Každých 10°C pritom zodpovedá rozdielu tlaku 0,1 baru (10 kPa).

Aplikácia AutoMobil je nepostrádateľný partner na cestách!

 

google-play-badge sk             app-store_sk