Nebezpečenstvo, ktoré v dnešnej dobe číha na každého podnikateľa či firmu

474

Kybernetických útokov je čím ďalej, tým viac. A niet sa čomu diviť, keďže žijeme v dobe technologického pokroku a masívnej digitalizácie. Spolu s digitalizáciou a rozmachom technológií však neprišlo len to dobré. V kyberpriestore číha na podnikateľov a firmy nejedno nebezpečenstvo. Ako sa proti tomu chrániť?

Podnikatelia a firmy, žiaľ, podceňujú kybernetické nebezpečenstvá, ktoré im hrozia. Neuvedomujú si, ako ľahko môžu byť napadnutí . Útoky kyberzločincov sú stále viac a viac rafinovanejšie.

Svoje o tom vedia napríklad Železnice Slovenskej republiky či magistrát mesta Olomouc, ktorý sa stal terčom masívneho útoku hackerov. Ako sa ukázalo, doposiaľ neznámym útočníkom išlo, ako inak, o peniaze. Útočníci prekonali bezpečnostné opatrenia počítačového systému magistrátu a zašifrovali v ňom dáta. Za odšifrovanie následne požadovali viac ako 2 milióny českých korún (cca 76 000 Euro). Navyše bola spôsobená aj obrovská škoda, pretože došlo k totálnemu paralyzovaniu celého úradu, kedy okrem iného prestali fungovať aj pevné telefónne linky. Odstraňovanie následkov si vyžiadalo veľké nasadenie IT špecialistov magistrátu i externých firiem, čo stálo nemalé finančné prostriedky.

Za posledné roky zažila na Slovensku kybernetický útok viac ako polovica firiem. Kyberútoky, smerované na vás ako podnikateľa či vašu firmu, môžu mať pre vás až likvidačné následky.  Nejde pritom len o hackerov. Dáta vám môže ukradnúť aj váš zamestnanec, a to z rôznych dôvodov. Príčinou môže byť jeho nespokojnosť v práci, vyhliadka speňaženia ukradnutých dát alebo aj obyčajná škodoradosť.

Kyberútokom môžete čiastočne predchádzať

Čiastočne môžete kyberútokom predchádzať tak, že si vo vašej firme nastavíte bezpečnostné opatrenia a nebudete tolerovať interné podvody či priestupky.

Najlepšie urobíte, keď sa ako podnikateľ či firma poistíte…

V súčasnosti je výborným riešením poistenie kybernetických rizík, spojené aj s poistením zodpovednosti voči tretím osobám za dáta, ktoré ako podnikateľ alebo firma spracovávate..

Najčastejšie totiž podnikatelia riešia v súvislosti s kyberkriminalitou únik dát a informácií, poškodenie dát, softvérové chyby, napadnutie systémov vírusmi, porušenie zmlúv, stratu dôvery, poškodenie dobrého mena, finančnú stabilitu a právnu zodpovednosť.

Čo kryje poistenie kybernetických rizík pre podnikateľa alebo firmu?

  • obchodné straty, spôsobené nefunkčnosťou firemnej počítačovej siete
  • prerušenie prevádzky následkom kybernetického útoku
  • neoprávnené nakladanie s údajmi
  • porušenie autorských práv
  • prenos vírusov
  • vydieranie prostredníctvom internetovej siete
  • obnovu dát po napadnutí vírusom alebo hackerským útokom
  • odopretie prístupu k dátam
  • povinnosti voči orgánom dohľadu

 

Chcete mať istotu, že budete mať to najlepšie poistenie kybernetických rizík pre vašu firmu? Kontaktujte nás! Naši makléri zo siete INSIA vám radi pomôžu!

VOLAJTE +421 220 570 714

PÍŠTE NA INFO@INSIA.COM